OTEVÍRACÍ DOBA NA STÁTNÍ SVÁTEK Více

Důležité info: Vážení zákázníci, z důvodu státních svátků máme naše pobočky 5. - 7.7. zavřené. A proto nabízíme výhodný balíček půjčovného na 4 dny za cenu 2 dní. Balíček platí od 4. - 8.7. 2024. při osobní půjčce - v případě, že vytvoříte rezervaci, slevu vám odečteme na půjčovně při vyzvednutí.

Méně

Přídavná kolečka – ano, nebo ne?

13. 06. 2024

Jízda na kole je jako chůze. Jde o proces, který nějakou dobu trvá. Obě tyto dovednosti spojuje také to, že se je děti učí postupně krok za krokem. Když pak pohyby spojí dohromady, mohou teprve sami vyběhnout nebo šlápnout do pedálů.

Kdy je ten správný čas posadit dítě na tříkolku, odrážedlo nebo jak zvládnout hladce přechod na kolo, jsme si popsali v předchozím článku: Jak naučit dítě na kole – krok za krokem. Dnes se zaměříme na často diskutované téma tréninkových přídavných koleček.

Co kus, to originál

„Adámek si na hřišti půjčil kolo a začal hned šlapat sám. Kolečka dítě jen brzdí!” – Určitě už jste to taky někdy slyšeli. Budeme se opakovat, ale každé dítě se vyvíjí jinak. Něco je pro jednoho přirozenější a něco chce zas naopak čas. Přídavná kolečka rozhodně nepatří za tlustou červenou čáru NEPOUŽÍVAT. Jen je třeba pochopit, k čemu přesně slouží, kdy je vhodné po nich sáhnout a kdy naopak dát kolečkům sbohem.

Jízda na kole vyžaduje především dvě dovednosti – stabilitu a šlapání. Zatímco stabilitu dítě přirozeně rozvíjí od malička a před kolem ji může perfektně natrénovat na odrážedle, šlapání je pro děti pohyb úplně nový a často nepřirozený.

K čemu tedy slouží přídavná kolečka?

K tréninku – zní to jasně, ale často se na to zapomíná. Přídavná kolečka jsou skvělým pomocníkem pro děti, které hned nezačnou sami šlapat. Díky opoře dítě s kolečky nemusí soustředit pozornost na balanc a může se plně věnovat zabírání do pedálů. Jedná se o skvělou tréninkovou pomůcku, díky které děti neztratí o kolo zájem, ani když je pro ně ze začátku šlapání bez pomoci příliš náročné. Z jízdy budou mít radost a budou se chtít učit dál.
Pokud se vaše ratolest s přechodem z odrážedla na kolo trápí a nezačala hned sama od sebe šlapat, zkuste na chvíli zařadit jako tréninkovou pomůcku přídavná kolečka a uvidíte, že z kola budete mít větší radost všichni.

Kdy je správný čas přídavná kolečka sundat?

Jakmile se dítě naučí šlapat, začne jezdit rychleji a při jízdě vypadá sebejistě, je na čase znovu zkusit jízdu bez koleček. Při prvních pokusech pomozte dítěti přidržením za sedlo a pár kroků s ním popoběhněte.

Nezatracujte cyklistický talent při prvním nezdaru. Buďte s dětmi trpěliví, nezapomínejte chválit a motivovat.

Jak nastavit sedlo?

V začátcích je u dětí nesmírně důležité, aby se na kole nebáli. Sedlo nechte tedy hezky nízko, aby z něho mohli děti bez problémů dosáhnout oběma nohama na zem. Budou mít tak mnohem větší pocit jistoty, nebudou se bát zkoušet jezdit sami a předejdete zbytečným karambolům.

Na co si dát u přídavných koleček pozor?

To, že se při jízdě dítě může s kolečky soustředit jen na šlapání, je na začátku učícího procesu výhoda. Kdybyste však dítě nechali s přídavnými kolečky jezdit moc dlouho, mohlo by zase zapomenout, jak se na kole drží balanc.
Je přirozené, že si člověk chce život co nejvíc ulehčit a primárně se sám dobrovolně nevystavovat situacím mimo komfortní zónu. Děti, které jezdí dlouho na kole s kolečky, tak mohou jednoduše „zlenivět” a o učení se jízdy bez koleček pak nebudou mít zájem.

Pro lepší představu – dítě, které se učí šlapat s přídavnými kolečky, bude soustředěné, bude jezdit spíše pomalu a jeho posed bude hezky vzpřímený. Jakmile si tento pohyb zautomatizuje, je načase kolečka zase odmontovat.

Pokud tuto chvíli prošvihnete, děti se na kole s kolečky začnou schválně naklánět, jezdit rychle, stoupat do pedálů a to může dříve nebo později skončit zbytečným zraněním.

Nezapomínejte tedy, že přídavná kolečka jsou užitečnou tréninkovou pomůckou, dobrým sluhou, ale při špatném používání také špatným pánem. 

V letní půjčovně Happy Sport seženete od odrážedel až po 26" dětská kola. Navíc k nim dostanete i přídavná kolečka a velikosti můžete v průběhu výpůjčky jednoduše vyměnit v závislosti na schopnostech a růstu dítěte.

Tak neváhejte a zarezervujte si kolo ještě dnes!

Ať to šlape!

Mohlo by vás také zajímat

07. 06. 2024 / Půjčovna léto / Půjčovna kol / Léto

Jak naučit dítě na kole – krok za krokem

03. 04. 2024 / Půjčovna léto / Půjčovna paddleboardů a kajaků / Léto

Kam na paddleboard

26. 01. 2024 / Půjčovna zima / Půjčovna lyží / Zima

Alpské lyžování: je závodní vybavení pro vás?

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz