OTEVÍRACÍ DOBA NA STÁTNÍ SVÁTEK Více

Důležité info: Vážení zákázníci, z důvodu státních svátků máme naše pobočky 5. - 7.7. zavřené. A proto nabízíme výhodný balíček půjčovného na 4 dny za cenu 2 dní. Balíček platí od 4. - 8.7. 2024. při osobní půjčce - v případě, že vytvoříte rezervaci, slevu vám odečteme na půjčovně při vyzvednutí.

Méně

Jak naučit dítě na kole – krok za krokem

Když začne dítě na odrážedle lítat jako závodník, je na čase šlápnout do pedálů. Jak zvládnout přechod z odrážedla na kolo a kdy zařadit do výuky přídavná kolečka? To vše a ještě mnohem víc se dozvíte v následujících řádcích.

Děti a kolo – neodmyslitelná dvojka, která skrývá hromadu zábavy i benefitů. Pro spoustu rodičů je dětské kolo symbolem svobody, díky kterému se okruh výletů a hřišť od domu minimálně zdvojnásobí. Jak ale zajistit, aby dítě kolo bavilo a přechod z odrážedla proběhl hladce? 

Nikam nespěchejte

Stejně jako u chůze, vývoj každého dítěte se liší. Jedno je pohybově nadanější nebo se vyvíjí rychleji, jiné si dává na čas a vše si musí nejdříve pořádně osahat. Už mezi druhým a třetím rokem se ale u většiny dětí mezi hračkami objevuje známá „plastová motorka”. Vzadu dvě kolečka, vpředu jedno a o zábavu je na nějakou dobu postaráno. 

Bezpečnost na prvním místě

I ve dvou letech se mohou děti na takové tříkolce řítit pěknou rychlostí s jistotou větší, než když se snaží běžet na hřišti po svých. Po rovince je ještě rychlost závislá na šikovnosti dítěte, ale potkáte-li nečekaný kopeček, rekordy mohou lámat i ti nejopatrnější. Proto nikdy nezapomínejte na helmu! Když budete dětem dávat helmu od malička, hezky se naučí návyku, že bez helmy se nikam nevyjíždí a ponesou si ho přirozeně po zbytek života. Mimo to může helma ušetřit spoustu boulí i bez tříkolky nebo odrážedla, třeba při hraní si na hřišti.

Tip: Myslete na to, že jdete svým dětem příkladem a mnohem jednodušší je přesvědčovat dítě o tom, že helmu nosí každý správný cyklista, když ji budete mít i Vy. 

Malý závodník ovládá tříkolku s prstem v nose? Jedeme dál!

Kolem dvou a půl let už mohou děti pomalu přesedat na odrážedla. Věk je však jen orientační. Mnohem důležitější je pohybový projev každého dítěte a jistota, se kterou na tříkolce nebo motorce brázdí ulice.

Na odrážedle budou děti perfektně dál rozvíjet svou rovnováhu. Sedlo nastavte tak, aby Vaše ratolest dosáhla oběma nohama v sedě na zem. Ze začátku děti opatrně „ťapají”, ale jakmile získají pocit jistoty, jejich odraz se bude plynule zvětšovat. Ve chvíli, kdy dosáhnou dostatečné rychlosti, dokáží přirozeně přejít do rovnovážné jízdy bez opory. To už je panečku rychlost! 

Jak poznáme, že je ten správný čas přejít na kolo?
U někoho to bude ještě před třetím rokem, jinde bude stačit první kolo ke čtvrtým narozeninám. Jakmile dítě na odrážedle drží stabilitu, naučí se ovládat řidítka a získá pocit bezpečí, můžete společně zkusit šlápnout do pedálů!

Sedlo nechte dítěti opět hezky dole. Nižší těžiště pomůže k lepší stabilitě a když dosáhne ratolest v sedle oběma nohama na zem, bude mít mnohem větší pocit jistoty. Zároveň tak předejdete zbytečným pádům.

Při prvním nasednutí pomozte dítěti s rovnováhou přidržením sedla a prvních pár kroků s ním popoběhněte. Pokud začne samo šlapat a bude mít dostatečnou rychlost, zúročí zkušenosti z odrážedla a zvládne rovnou vyjet.

Pokud by se dítěti nedařilo hned šlapat, vůbec nevadí. Na zautomatizování tohoto pohybu můžete na chvíli zařadit tréninková přídavná kolečka.

Trénink dělá mistry

Trénujte, zkoušejte, chvalte a odměňujte. Děti jsou šikovné a se správnou motivací jezdí za chvilku jako závodníci. Cyklistika je sport, který je bude provázet celý život, proto si k němu zkuste společně vytvořit pouto, díky kterému v sedle zažijete spoustu krásných společných chvil.

Pokud při přechodu na odrážedlo nebo kolo dítě delší dobu bojuje, nebojte se na chvilku vrátit o krok zpět. Nejdůležitější je, aby se dítě samo chtělo učit a pohyb ho bavil. 

Pokud máte jakýkoliv dotaz nebo potřebujete poradit s výběrem dětského kola, neváhejte se obrátit na naše experty na prodejně nebo tady na chatu. Tak ať to šlape!

Chcete dát svoji lásku k cyklistice vědět hned na první pohled? Magnetický butonek pro všechny milovníky cyklistiky to za vás jednoduše zařídí.

Mohlo by vás také zajímat

13. 06. 2024

Přídavná kolečka – ano, nebo ne?

03. 04. 2024 / Půjčovna léto / Půjčovna paddleboardů a kajaků / Léto

Kam na paddleboard

26. 01. 2024 / Půjčovna zima / Půjčovna lyží / Zima

Alpské lyžování: je závodní vybavení pro vás?

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz